Pomoc, která má smysl

07.12.2011 13:29

Pomoc, která má smysl

 

 

Chápeme, že v době, která přeje všem charitativním, příspěvkovým a nejen těmto organizacím, je těžké orientovat se, kam byste mohli směrovat svou materiální pomoc.

Proto bychom Vás rádi seznámili s možností pomoci nám uchovat jeden z ojedinělých živých národních klenotů, který vznikl na Šumavě – drůbež poeticky nazývanou Šumavanka.

Mnoho společenství i jednotlivců se naučilo pravidelně přispívat na zajištění exotických zvířat v zoo, útulků pro psi, kočky i koně. Chcete ohromit své okolí? Buďte stejně našenými blázny jako my. Na světě je více než 3000 plemen a barevných rázů drůbeže, proč se zaměřit právě na české Šumavanky?

Nejen proto, že toto plemeno vzniklo v šumavském regionu a málokdo ví, že vedle Českých slepic, které jsou podorovány státem, jsou Šumavanky dnes již jedinou přeživší vzpomínkou na časy minulé, ale i pro jejich unikátní vlastnosti a ojedinělý exteriér.

Drůbežářský odborník František Řehtáček při osidlování na hartmanicku v roce 1946 zachránil posledních několik kusů původních šumavských slepic. Ještě do devadesátých let minulého století byly Šumavanky poměrně rozšířeným plemenem u českých chovatelů. Kvůli nejen politickým, ale i ekonomickým důvodům došlo právě v devadesátých letech k rapidnímu úbytku chovatelů a tím i k velkému snížení genetické diverzity tohoto národního skvostu.

V čem spočívá ojedinělost Šumavanek? V tom, že ve svém genotypu nesou  řadu unikátních genů, které nemají obdoby u žádného jiného plemene na celém světě. Šumavanky jsou mimořádně adaptované na okolní podmínky, velmi dobře snášejí zimu, neomrzají jim hřebeny a mají přirozenou rezistenci proti běžným drůbežím onemocněním. Svou zimní snáškou a velikostí vajec předčí mnohá čistokrevná plemena. Tyto vlastnosti ji přímo předurčují k extenzivnímu drobnochovu a svému chovateli se odvděčí nižšími náklady na krmivo, protože je schopná si velkou část svého denního přídělu nahledat sama. Obdélníkovou stavbu jejich těla, na kratších běhácích dokresluje unikátní zlatá barva s redukovanou kresbou.

Nesmíme dopustit, aby došlo k nevratnému zániku dalšího živého odkazu, který nám naši předkové s důvěrou odkázali. Právě proto, že jsou Šumavanky chovány pouze několika chovateli v České republice,  prosíme Vás tímto o materiální a finanční podporu, která nám pomůže zajistit dostatečnou osvětu, prezentaci a tím i následné rozšíření tohoto nádherného plemene nejen v ČR ale i v ostatních státech světa.

                Za Vaši štědrost Vám na oplátku nabízíme oznámení o Vašem sponzorství na webových stránkách Klubu chovatelů Šumavanek, pravidelné informování o činnosti Klubu. Samozřejmostí je volný vstup na výstavu  drobného zvířectva v Sušici, kde je pravidelně ukázková expozice národních plemen drůbeže, stejně jako na speciální výstavu. Nejbližší konaná akce je v již zmíněné Sušici v termínu 1. a  2. září 2012.

 

 

Za Klub chovatelů Šumavanek s díky

 

                   Jana Kramárová – předsedkyně Klubu

Miroslav Harčarík – jednatel Klubu